Pages

teman-temanku ~

Thursday, September 30, 2010

ketenangan~

tEnANg dAn geMBiRa !



itu saja 4 diz entry !

Alhamdulillah,,,minggu nie,,pelbagai perasaan tenang dan gembira datang...
semoga aq sentiasa beringat keatasNYA atas kurniaan perasaan ini...
insyaAllah,,amin,,(^_^)v..

p/s: wan jangan leka !

banyak bunyi ! :P

bUNyi !

incik2 sy punya telinga,,,asik2 bunyi.....

ketak,ketak,ketak,ketak,ketak,,,,,

apakah maksudnyew???

**jgn ckp saye gile okay ! hahahaha

actually,,,

sy rindu nak nek roller coster ! siyes doe~

teringt kat genting,,,mase nek roller coaster niela,,,,

bunyi "ketak2" uh kuat berbunyi hahahaha

i miss dat tyme haha~

haa ! roller coaster mcm niela baru CHARE ! beb...^_^

p/s: wan saje nk share story !..:)

Tuesday, September 28, 2010

diZZY !

diZZy !

mr.blogy,,
my heart stuck ! OMG...:(
i feel dizzy...
BUT !
i heard diz song,,,
i felt comfortable and peaceful !..^_^
so enjoy k..<3



"Stuck In My Heart"


Can't you tell
you've been all over me like a spell - I know
(I never wanna let you go)

Can't you see
you've been changing the world around me - I know
(I never wanna let you go)

If you hold me close enough
I can whisper you the words
If the distance is too far
I can't do nothing, cause

You are stuck in my heart
and we can go anywhere
whatever the reason you are
so stuck in my heart
like counting a million stars
for that many reasons you are

Can't deny
since I met you that day I've been blind - to see
(Now I wanna know for real)

Inside me
I'm afraid to wake up from a dream - and see
(It never really happen to me)

If you hold me close enough
I can whisper you the words
If the distance is too far
I can't do nothing, cause

You are stuck in my heart
and we can go anywhere
whatever the reason you are
so stuck in my heart
like counting a million stars
for that many reasons you are

You are......like a dream so deep inside of me

You are......the reason that I never sleep

You are......stuck in my heart

You are

Can't you tell
you've been all over me like a spell
(I will never let you go, I will never let you go no, no)

Can't you see
you've been changing the world around me
(I don't wanna let you go, no I'll never let you go no, no)

You are stuck in my heart
and we can go anywhere
whatever the reason you are
so stuck in my heart
like counting a million stars
for that many reasons you are

diz song make my heart going melting ! :D


arghh !! stress..:| emm but diz song,,save the situations..:D

p/s: wan u should be taf ! && never gibap der !

Sunday, September 26, 2010

go genting go !

genTiNg kAmi PuNYa !

selaku S/u program,,
saya ingin melaporkan kepada incik blog mengenai perjalanan kami ke genting,,
pada 25 September 2010...
berikut merupakan antara gambar semasa kami disana~
emm incik blog lihat dan describe sendiri kegembiraan kami,,
OK ?? huhu..:P


















incik blog,,,betui kami SANGAT SERONOK ! x tipu ~

&& 

saya nak ckp trimas kepada
zubier razip, syahir adnan, izzat hasim,,
nabila syazween, atiqah bell, dan wan noryazmeen,
kerana menjayakan program ini !

saye juga berharap
pada masa hadapan,,
kawan sekelas yang lain dapat bersama2
menjayakan aktiviti kelas pada masa akan datang~

p/s: wan rase gumbire !^_^!

Saturday, September 25, 2010

chill ~

Chill siSTa !

mr. BLOG,,i feel nothing diz night !
emm i dont know why !
pity to my frenz b coz they must face a challenge in their life ~
but i know,,they strong to face all diz!
&&
i know its hard for them to smile,,
even for a second,,,
but,,,
for friend,,
they try to chill and smile,,
and 
perhaps,,
all the problem lost from their mind slowly...
BECAUSE
they have a person that we call

FRIEND !!
chill sista ! i know ur strong ~


peaceful yaw !

P/s: wan hanya mampu memberi kata-kata && ayat bi tunggang langgang..:P

Thursday, September 23, 2010

ilmu tambahan~

 hanya mahu berkongsi ilmu bersama kawan2....

hayati dan fahami ok..^_^

TANDA 100 HARI SEBELUM HARI MATI

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan menggigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih di mana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang manfaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memanfaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu di mana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Allah berfirman mahfumnya “Katakanlah (wahai Muhammad); Nyawa kamu akan diambil oleh Malikil Maut yang ditugaskan berbuat demikian ketika habis ajal kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Tuhan kamu (untuk menerima balasan)” As Sajadah-11

insyaAllah sahabat, sama-sama kita perbaiki diri sebelum ajal menjemput kita pergi buat selamanya. Wassalam...


sentiasalah kite berdoa kepada-NYA

p/s: sebar2kan la ye..(^_^)V && trimas hajar sudi berkongso crite..:)

Tuesday, September 21, 2010

perubahan yg x dipinta~~

beRubaH- ubah !

emm,,,these entry juz nak ckp yg,,,,saye,,,emm yg saye punye name bley               berubah-ubah !

haish,,memang x bley blah ! haha,,,

WAN SENSASI,,WAN SENTOSO,,WAN HENSEM,,WAN PIRANHA,,,WAN TABAH,,,WAN SHINOBI,,,
emm nie la name yg sentiase diperkatekan....
hahah incik blog x rase lawak ke??? 

actually,,saye dah memang bersyukur dengan name SYAZWAN SANOSI yang mane telah diberikan Oleh Kedua ibu bapa saya....
yes,,,sangat CANTIK OK~

MAKSUD SYAZWAN = SEHARUM KASTURI,,,

haa nila limau kasturi,,,wangi kot maksud name aq hehe...

hahah entry kali nie sbenarnye saje jep nak luahkan rase lucu plak ngan gelagat kengkawan bakal guru nieh~ AHAKS...:P

kat semesta dulu ade satu jep name nick name hehe**rahsia la mane bley bgtau..:P
tp kat maktab,,,berbagai2 hahah

tp yang paling x bley bla dalam manyak2 name uh,,,

WAN SENSASI,,,hahah
x susah kot nak sebut name ayah aq,,,>< haish haha...

haa,,thats me ! the owner of the name hehehe

btw,,saye x kesah la ape pon name yg dipanggil dan digelar,,
kerane,,AKU TETAP AKU...

&&

saya bangga ada manyak kawan yang nak kawan ngan saye heheh...
trima kasih kawan2 luv ya~...

p/s: nak panggil wan brad pit pon x kesah..:P

tabah babe !

nAk bErJAyA kENela tAbaH !

holla incik BLOG !

emm,,,nak mengadu nieh ~....haha gedikss SIoT ~..:P

actually nothing story that i need to share wif u la incik BLOG....
but,,saye mau ckp yg saye rase letis sgt arini ! SANGAT haha...

adatla kan,,,first class after holiday,,,kene la tabah sket untuk stay up sampai pagi,,,,

salah sape,,,,salah kau juge SYaZWAn,,,sape suh menangguh keje,,,**padan muka !

never mind,,,emm encik badan,,maafkan saye kerana meletihkan anda untuk sehari,,,,

saya menggunakan anda terlebih had,,,akibatnye,,,,,,,

habis lenguh2 kan,,,emm pas nie saye janji akan jage kam0o elok2 yew...

i PromISE MY DEAR !! haha..:D

&&

WAN JANJi Pasti TABAH ~...^_^


haa mcm nie la lau x cukup TIDOQ,,,haha..



ketabahan ~

aq tau perjalanan ku masih jauh,,,tapi wan ! aq tau kau sanggup menghadapi segala cabaran !
INSYAALLAH~..(^_^)v

p/S: wan YAKIN !

Wednesday, September 15, 2010

MR. M,, tOlonG pErgi jaUh2 !!!


hai incik blog,,,,misz u hahah,,,,,emm tetibe ari nie ase cm nak tulis kat kamu,,,,**mood skrg ngah wat asiment...tp MR. M datang plak...>< haish ! lagi pon tetibe terbace post reza khalid kat FB suh update blog**mamat nieh asik2 suh update blog...:P


emm rini nak citer la sket pasai MR. M nie....
aq un tataw nape mamat yg perasan bagus nieh selaloo ade dalam kamus idop manusia....
agak2 la wei,,,,nak dtg pon jgn la skrg....
aq nie student lagi,,,,
x bek hasut2 student wat mende jahat....
bulan2 syawal nie,,,ape la salahnye bg mende2 baik dapat la pahala....
lau kau datang,,,remaja2 especially konpem luffing(**sebut gaye nabila syazween) haha...
tp xpela,,,memang kau dilahirkan untuk mengganggu kitorg kan...kan???...
so trime jela...haish ~


TAPI !


haaa,,,ade tapinye jugak,,,,
sebagai bakal guru,,INSYAALLAH  4 tahun lagi,,,,
aq kene tabah hadapi sume nieh,,,,
kene nyahkan MR.M dalam kamus idop aq...am i ryte???
x de maknenye lau nak jadi cegu,,,tapi malas...kan???
so kawan2 aq yg juge bakal pendidik,,,kite kene jauhi MR. M....
tabah hadapi dugaan heheh
insyaallah sukses !...peace (^-^)v


&&


ade lagi satu peringatan,,,,,
kepada dak kelas aq,,,emm zubir,,syahir,,reza,,mawi,,ijat,,shah,,taufiq,,josh,,tery,,aween,,tiqah,,myra,,kak lun,,hajar,,hanis,,nana,,elmey,,meen,,nisa,,
insyaallah korang akan menjadi cegu terbaik,,,,
dan jgn lupe duit raye ! hahah..:P


      memang sedap tido,,,tp kene berpada2 hehe




kepada taufiq,,,kite tetap akitek walaun jadi cegu hehe !

p/s: mr.m uh sebenaunye malas heheh...so pukui ja MR.M bile dye dtg ! hehe

Saturday, September 11, 2010

den berayo~


rAYa Oh RayA !

pakaian raye yg x lengkap coz panas dah beraye huhu...:P

raye oh raye !
sangat seronok rAye siyes ! x tipu....
tp awas ! kerana tyme niela badan cepat nek heheh

alhamdulillah tahun nie aq dapat beraye di kg tercinta bersama                 family tercinta ! di....
PASIR PUTEH, KELANTAN..



                          
family tercinta !( awat kau x pakai songkok?? persoalan mak bile lihat gambau nieh haha)

emm ape ag ek nak cite,,,,haa bile raye jep,,teringt plak pasai sms raye,,,berduyun2 jep sampai bile 2 hari nak raye,,,thanks all 4 the wish..
hehe i loike...

then,,nak cite pasai makanan raye,,,sangat beraneka huhu,,,tp kene la juge jage badan coz nnt penyakit senang datang....
sekarang,,penyakit dtg dah x kenai umur either mude or tua !
am i ryte???
hehehe

tp,,,makanan paling sy suke ialah,,,,

haha nilah kek lapis masam manis buatan mak...i loike hehe
thanks mak...luv ya !

hehe && saye juge mau amik kesempatan ini untuk mengucapkan 

SELAMAT HARI RAYA MAAF 
ZAHIR DAN BATIN...
MAAF ANDAI KU TERKASAR BAHASE DAN MEMBUAT SALAH SEPANJANG MENULIS BLOG INI... 0 - 0  OKAY...:)


                             
mcm nila baru bez raye ! hehe

p/s: emm taun nie duit raye dapat sket..btw seronok coz dapat juge duit uh hehe~

Tuesday, September 7, 2010

abc sodap~


hiDanGan ABC


rakyat MALAYSIA sukakan ABC...


(jika anda bukan rakyat MALAYSIA, atau telah lama berada di luar negara dan tidak tahu apakah itu maksud ABC,,, ABC bermaksud Air Batu Campur)


sekiranya anda sukakan KACANG, ada KACANG didalamnya,,OH! betapa sedapnya....


kalau anda sukakan manis, tiada apa yang perlu dirisaukan, kerana ada sirap, susu cair, dan ais krim di bahagian atasnya....


dan ditengah terik matahari,,,tiada yang lebih menyamankan daripada SEMANGKUK ais yang diparut !


isinya yang lain juga menambahkan kelazatan,,,jelinya yang bewarna-warni,,kacang besar dan buah pala, kacang tanah dan jagung yang penuh berkrim....Mmmm....


setiap satunya sedap,,,tapi hanya apabila MEREKA  dicampurkan bersama menjadikan semangkuk ABC begitu istimewa !


itulah yang kami paling suka mengenai ABC- ia mengingatkan kami kepada perkara yang menyeronokkan...^_^


dimana setiap satunya berbeza, namun menjadi yang terbaik apabila bersama~


kita mungkin tidak sefahaman tentang sesuatu seperti kacang contohnya,,,yang manakah lebih digemari......tetapi setuju dengan banyak lagi perkara lain....


umpamanya,,,,betapa kita semua sukakan ABC !!!!


                                                                     terbaik kan haha !!


kekuatan kita yang paling utama adalah satu sama lain...semoga semangat perpaduan yang dikongsikan bersama ini akan terus menjadikan MALAYSIA paling istimewa...1Malaysia menjana Transformasi....


terbaik la iklan nie....copyright dr utusan Malaysia....^_^


p/s: wan bangga jadi anak MALAYSIA ~

Saturday, September 4, 2010

senyumlah~

SenYuMAn iTu PerLu !
hai incik blog..^^ 
baru due hari tinggalkan kamu,,saya rase kaget bangat sama kamu...:P hahaha

hermm,,,this entry i want to talk about smile..^___^
haa susah sangat ke nak ungkapkan senyuman?? aq selalu x puas hati ngan orang yang aq kenai la kan tapi bile jumpe or berselisih,,muke masam mencuke mcm soya basi !
alah senyum jela kan,,,bukannye kuar emas pun lau senyum haha

aq ase,,seronok kot bile tgk setiap orang tersenyum coz kite pon akan jadi tenang n seronok..yes TRUE !!! thats ryte !,,:D

haa tgk budak nie pon bley senyum ! hahah..:P

emm actually kan prinsip aq,,akan sentiasa membuatkan anda selalu tersenyum jika mendampingiku,,,cewah hahah,,,tapi betuila,,,aq pon rase x susah pon nak senyum,,,bahagia jep rase heheh...:D

                       
haa this my prinsipe...

so korang bile bace nie,,,aq harap senyum2 la selalu k...lantak la org nak kate kite ape,,janji senyum...n pesanan,,jgn la senyum x bertempat ! nnt orang kate anda GILA hahah..:P

P/s: ok incik blog,,,i gtg,,,c ya..:)


Thursday, September 2, 2010

my lovely~

        wAjaH kESayaNGan HamBe !!




       haa lau nak kenai,,,ni la my lovely mom n dad haha....
                        santek kan heheh....
saje jep entry kali nie,, aq post pasai wajah kesayangan hambe
       kerana 2 hari lagi aq akan Ketemu sama mereka
                         hehehehe....jangan jelesh..:P
korang pon same kan,,,so lau dah start cuti raye tu,,jgn lupe tolong mereka wat kije2 umah n dgr cakap mereka !...yes perlu !!! 
                      JANGAN DEGIL K !..:)
haha BTW selamat berjumpa dengan ibu bape masing2 heheh
TC...:D


                  i always pray 4 u mum n dad..~


p/s: semua org sayang papa n mama mereka ryte??..:)

Wednesday, September 1, 2010

muHasabaH diri~

 daripada NYA kita datang,,dan kepada NYA jua kita pergi ~

copyright from FB.....
bacalah ~


DI SAAT AKU DITALKINKAN !!


Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..
Sebak dada bila membaca....
Semoga kita insaf dan menjadi pelajaran. InsyaAllah.. .

Hari berganti hari.Keadaanku semakin tenat.Tubuhku terkaku seperti mayat di
atas katil di salah sebuah hospital yang aku sendiri tidak tahu mengapa aku
di tempatkan di sini.Sebelum tu, yang aku ingat aku sedang memandu kereta
ayah,lalu bertembung dengan lori balak.

Tapi selepas itu aku tidak ingat apa-apa.Pandanganku kabur.Tidak dapat ku
pastikan siapa orang-orang yang berada di sekelilingku. Aku terasa dada ku
teramat berat dan bahagian pinggangku sudah tidak berasa apa-apa
lagi.Derita sngguh.nafasku sesak.

Tiba-tiba tanganku di pegang kuat."Mengucap sayang,,mengucap.
.......Asyhadual lailahaillallah. ........" ucapan
itu dibisikkan ke telingaku di sertai dengan tangisan.Itu suara ibu.manusia
yang pernah mendodoikan daku semasa kecil,manusia yang pernah menyuapkan
nasi ke dalam mulutku,manusia yang pernah memberi susunya serta yang pernah
merotanku kerana degil.

"Bagaimana dengan keadaannya doktor?"Aku amati suara itu.Pasti itu suara
abang.Mungkin abang baru sampai. "Tenat",jawab doktor dengan ringkas. "Itu
kata doktor bang,jangan berserah kepada takdir sahaja.Kita perlu usaha".
Sudah seminggu aku terlantar di wad ini,kenapa baru sekarang abang
menjengah? datang lah ke sini,aku ingin berbicara denganmu. datanglah... ..
Tapi mataku...... .semakin gelap.Adakah aku sudah buta? Tidak!!!!Aku tidak
mahu buta.Aku masih ingin melihat dunia ini. "Sabarlah dik,banyak-banyak
ingatkan Allah."Abangkah yang bersuaraitu? Apa yang aku tanggung ini tidak
semudah yang kaulafazkan, abang.Tolonglah adikmu ini.Tolong bukakan mataku.

"Tekanan darahnya amat rendah". sayup sayap kedengaran
suara doktor.Kedengaran juga ibu menangis teresak-esak. Ibu,kau hanya mampu
menangis saja.dan bila tiba saatnya,kita akan berpisah.Tapi, ibu.....aku
tidak mahu berpisah denganmu.Tolonglah ibu,selamatkan lah daku.
"Yassin..... .".bacaan yassin terngiyang-ngiyang di telingaku.Aku tahu itu
suara abang.Tetapi kenapa aku di perdengarkan dengan suara itu???

Apakah aku sudah menghampiri maut???????Aku takut!!!!!!! Sedetik lagi
sakaratul maut datang.Sedetik lagi izrail datang. Sedetik lagi malaikat
maut datang.Aku di ambang sakaratul maut...... Aku semakin tegang dan
semakin sendat nafas di dada.Ketika itu,aku tidak ingat apa-apa lagi..Aku
tidak kenal sesiapa di sekelilingku. Tapi yang pastinya sekarang, aku
berdepan dengan sakaratul maut.

"Tolong ibu,tolonglah aku,
aku takut".Tapi rintihan ku tidak di pedulikan.Apa mereka
semua sudah pekak? Aku di lambung resah,gelisah dan penuh kesah.Keluhan dan
rintihan "Panas,dahaga, haus,panas. .......". tapi tiada siapa pun yang
peduli.Nenekku datang,"Nenek. ......... .". "Kau dahaga cu,kau lapar
cu,mahu air??Ini gelas penuh air madu,kalau cucu mahu masuk syurga,minum
air ini".

"Ibu.......".
Ibuku datang, Ibu menggoyangkan buah susunya.
" Ini ibumu.Air susu ini membesarkanmu, nak.Buangkan
islam, matilah dalam agama yahudi......" .
Ayah.......kau datang ayah......." .
"Matilah dalam agama yahudi anakku.matilah dalam agama nasrani Itulah agama
yang membantu kau masuk ke syurga". "Nenek....ibu. ....ayah. .....suara kau
kah tadi??Kenapa kau berubahlaku? ?Atau suara syaitan yang ingin
memurtadkan aku?? "Mengucap sayang,mengucap. Asyhaduallailaha illallah.
.....".Ucapan
itu diajukan sekali lagi ke telingaku.Itu suara ibu.Tapi lidahku sudah
menjadi kelu.

Manusia-manusia berjubah hitam datang."Mari ikut kami". manusia-manusia
berjubah hijau datang membawa bersamanya payung hijau,katanya" Mari ikut
kami".cahaya putih datang.datang hitam. Datang sinaran kuning.Cahaya merah
datang ."Apa ini,apa ini?.Akulah sakaratul maut.......! !!!!!". Kedinginan
menjalar,merayap perlahan-lahan dari hujung kaki ke hujung rambut dan kini
seluruh jasadku di selimuti sejuk.dan kemudian datanglah malaikat maut di
hujung kepalaku. "Hai jiwa yang keji,keluarlah dari kemurkaan Allah.......
".Aku tersentak.Roh ku berselerak di dalam tubuhku.Lalu, innalillahi
wainnailaihi rajiuun.... Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata
memandang dan menghemburlah bangkai yang sebusuk-busuknya.

Tiba-tiba bau busuk menusuk ke hidungku,seperti bau sampah
yang amat busuk. "Apa yang busuk ni?Tak adakah orang yang mengangkat sampah
ni?Ah,busuknya, hanyirnya, hancingnya. .....".

"Assalamualaikum. .....".
"Siapa yang memberi salam itu?".
"Aku".
"Kau siapa wahai pemuda???".
Seorang lelaki tercegat di hadapan katilku.Aku tidak
pernah melihat orang yang sehodoh,sekotor, dan sebusuknya di dunia
ini.rambutnya yang tidak terurus,baju yang di pakai berlumut hijau,kuning,
coklat dan entah apa-apa warna lagi,dari lubang hidung,telinganya dan
mulutnya terdapat nanah dan darah pekat keluar.Tanpa di pedulikannya.
.....jijik, loya,aku rasa........ teramat loya melihatnya.

"Kau tak kenal aku?".
"Tidak,jawabku tegas.Mana mungkin aku kenal kau sehodoh
dan sejijik ini".
"Aku sahabatmu,kau yang membuat aku hari-hari".
"Bohong!".Aku menjerit sekuat hati.Biar semua penghuni wad
ini mendengarnya.
"Aku tak kenal engkau!Lebih baik kau pergi dari sini".
"Akulah amalanmu yang keji........ ..".

Aku terdiam.Aku tidak mampu berkata apa-apa teringat kini,semuanya telah
pernah ku dengar dan ku pelajari dulu.Segala dosa dan keburukan yang kita
lakukan di dunia,akan di jelmakan dalam sebagai suatu makhluk yang teramat
hodoh di hadapan kita di alam barzakh nanti. Oh!Tuhan,aku banyak dosa.Aku
memang lalai,cuai dan lupa dengan segala nikmat yang telah kau
kurniakan.Solatku kerana kawan,dan bukannya ikhlas kerana Allah.Pergaulanku
bebas,tak kenal muhrim ataupun tidak.tapi itu semua telah berlalu dan dan
sudah terlambat untuk bertaubat.Apa yang aku harus lakukan!!!!! Surah
yassin yang abang pegang di letakkan di atas dahiku.Aku melihat kaklong dan
kak ngah menangis.Aku juga lihat mata abah bengkak. Tiba-tiba badanku di
sirami air.Air apa ini?????

"Tolong....sejuk! !!!Kenapa air ini berbau air kapur barus.Tolong jangan
tekan perutku dengan kuat,sakit!! !!Kenapa ramai orang melihat aku???Aku
malu.....malu. ....malu. .....!!!! !!".
Aku di usung ke suatu ruang.Aku lihat kain putih dibentangkan. Lalu
diletakkannya aku di atas kain putih itu.kapas di bubuh di celah-celah
badanku.Lalu aku di bungkus satu demi satu dengan kain itu. "Nanti,tunggu!
!jangan bungkus aku.Kenapa kalian semua buat aku macam ini?Tolong
rimas....panas. .......". Kemudian aku di letakkan di suatu sudut.Beberapa
orang termasuk tok imam menyembahyangkanku. Kelihatan ayah dan abang berada
di saf yang pertama.Tapi kenapa aku di sembahyangkan?

Bukan kah aku boleh sembahyang sendiri?
Aku teringat kata-kata ustazku dahulu.
"Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan" .Dan kini
baru aku sedar aku sudah tidak mampu lagi untuk mengangkat takbir,ruku'
,sujud dan tahiyyat. Aku di angkat perlahan-lahan kemudian di letakkan di
dalam kotak kayu.

Kotak apa ini?"Aku di usung oleh enam orang termasuk ayah
dan abang.Aku diusung setapak demi setapak". "Al-Fatihah! "Keengaran suara
tok imam.Kelihatan ibu,kak long,kak ngah dan lain-lain mengekori di
belakang.tapi kemana dia bawanya aku?".. Nun jauh di sana,kelihatan tanah
perkuburan kampungku. "Ke situkah aku dibawanya?Tolong turunkan aku,aku
takut!!!!!!" . Setibanya di tanah perkuburan,kelihata n satu liang yang
besaiz dengan jasadku.Beberapa tangan memegangku,dan aku di turunkan ke
dalam liang itu. "Perlahan-lahan" ,aku terdengar suara tok imam
memberitahu. "Tolong keluarkan aku dari sini!Aku seram!!!".Kini aku berada
di dalam liang kedalam enam kaki.Sedikit demi sedikit pasir dan tanah
menutupiku.

"Tanah apa ini?".
"Aduh sakitnya badanku di timbusi tanah".
"Innalillahiwa innailaihi rajiuuun.... ...Dari Allah kita datang,dan kepada
Allah jualah kita kembali". Kedengaran bacaan talkin dari tok
imam."Sesungguhnya mati itu benar alam barzakh itu benar,siratul mustaqim
itu benar,syurga dan neraka itu jua benar....... .".Sayup sayap aku
terdengar tok imam terus membaca talkin,tetapi makin lama makin
hilang.Pandanganku makin ,makin kabur dan terus tidak kelihatan.Tubuhku
terasa telah di timbusi sedikit demi sedikit pasir dan tanah yang di
lemparkan ke atasku.Terasa semakin gelap dan ......aku kini keseorangan.

"Nanti!Nanti! Tolong!Tolong ayah,ibu!Jangan tinggalkan aku seorang.Aku
takut!!!Gelap! !!Panas!! !Tolong !!!! THIS IS A GOOD STORY BUT THE AUTHOR
LEFT OUT ONE MOST IMPORTANT THING IN DEATH..... "SAKITNYA SAKRATUL MAUT ITU
ADALAH UMPAMA SERIBU PEDANG YANG AMAT TAJAM MENGHIRIS DAGING DAN TULANG
SERENTAK...DAN SAKITNYA HINGGA KE AKHIRAT."





keinsafan menguasai diri ~

P/s: semoge kita semua amik ikhtibar dari kisah ini ~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...