Pages

teman-temanku ~

Monday, May 30, 2011

kelebihan yg ade pada cikgu RBT ~

weewitt..hehe aq juz mahu kongsi kelebihan yg ade pada cegu RBT a.k.a cegu KH. kalau korang nak tahu, memang beruntunglah kalau sesape yg dapat kawen ngan cegu RBT hahah **promote plak..:P haha jom2 kite tgk apa yg ado dongan cegu RBT niey ~


1. mahir bertukang
haa yg nie memang x dapat dinafikan hehe..dalam bidang bertukang, cegu rbt memang mahir. kitorg memang telah ditunjuk ajar dalam bab2 bertukang niey. sebagai contoh, semester 1 degree kitorg kene buat projek kayu. bnyk pendedahan telah diberikan...



wah hebatnye..:P


2. kemahiran membuat landskap.
bagi subjek nie, kitorg didedahkan dalam kemahiran membina landskap. landskap ni kalau x silap, kene buat secara berkumpulan. aq pernah tgk senior2 atas aq, buat landskap majoritinya lawa2 belaka. so tak heran la kan nnt kat skolah, guru besar pakse cegu RBT guna kemahiran dorng wat landskap hehe



menguji kreativiti membina landskap ~


3. kemahiran menjahit.
menjahit nie, bagi aq sebagai seorang lelaki agak melecehkan la,,haha tapi dh kene belaja kan,,lama2 mcm seronok plak hehe...menjahit nie dh blaja mase foundation. tapi akan dipelajari lagi pada semester 3 kalau x silap. tyme semester 3, kene jahit pakaian orang,,waa macam mencabar kan ? hehe tapi itulah yg terpaksa dipelajari ^^



menjahit menguji kesabaran :P


4. kemahiran dalam elektrik & elektronik
dalam subjek nie, mcm agak sukar jugak la. tapi kalau yg minat, memang senang la bagi mereka. tapi kira beruntungla cegu RBT nie coz ada asas dalam bab elektrik n elektronik..bukan senang au heheh



elektrik memberi pendedahan mengenai komponen elektrik ~


5. kemahiran menjaga haiwan peliharaan
haha kalau korang tgk bab nie mcm menarik kan ? yup sangat menarik hehe..sebagai seorang penggemar haiwan, aq sangat teruja utk belaja bab niey hehe..of coz la kan kerana haiwan2 nie sangat comel haha..tak silap aq antara haiwan yg ada ialah hamster dan ikan hiasan. so nanti senang la nk jage haiwan kat umah hehe



bab haiwan kesayangan sangat menarik ~


6. perniagaan dan keusahawanan
bab2 bisnes nie memang mencabar jugak. mase kat sekolah menegah dulu aq pong amik KH perniagaan jugak. memang mencabar la nk kire2 tu haha..tapi aq suke bab2 keusahawanan hehe..mane x sukenye,,kalau bab2 duit niey kene tahu la wei haha...tup2 bley bukak perniagaan sampingan mase jadi cegu nanti hehe



perniagaan bley menjana duit ! weee ^^


7. kemahiran memasak. 
waa memasak babe ! haha..kalau pompuan tahu memasak adatla kan ? nie laki yg terer memasak..memang hebat la bagi aq hehe...bukan senang nak cari lelaki pandai masak. jadi cegu RBT nie silap2 lagi hebat memasak dari bini sendiri kan hehe..:P



sambil masak bley tangkap gambar..:P


8. agrotek.
bab agrotek nie menarik jugak. diperkenalkan asas tumbuhan. even bnyk benda kene tahu, tapi agak menari la coz berkaitan alam kan. aq blaja mase foundation agrotek niey, tak tahu la tyme degree ni ade lagi ke x hehe..



blaja agro sama macam blaja bio -_-"




okay aq ase nie je kot kelebihan yg ade pada cegu2 RBT a.k.a cegu KH hehe..so kepada korang2 sume,,sesape yg berbinikan atau bersuamikan cegu RBT niey memang beuntunglah ! hehe sekian, wassalam ~


terima kasih kerana membaca ^^


mood : bangga jadi cegu RBT :P

9 orang menjerit:

aqmalazmi said...

mcm mane nak jadi cikgu RBT a.k.a KH nie?

ketabahan hati wan ! said...

emm kos nie ade kat IPG institut pendidikan guru..tapi kalau kat UPSI tak sure ade ke x..kalau berminat bley mintak kos nie..name program nie Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (PISMP) after SPM bley aply..umur paling max 20 thn kalau nk aply..pengambilan selalunya pertengahan tahun ^^

oh, siapa said...

ha , cepat la kahwin ngan aku HAHAHAHAHAH

ketabahan hati wan ! said...

oh siapa ? haha

aqmalazmi said...

ohh yekew..kalau lepas dgree tade peluang erk?

ketabahan hati wan ! said...

kalau after degree,,bley aply KPLI..Kursus perguruan Lepasan ijazah,,amik kos KH ade jugak belaja bende2 niey hehe

APAN said...

RBT...nme full singkatan tu pe?x boleh tangkap lagi ni...

jngan da kawen sume keje bini buat dah ar nanti.gaye cam konfiden je boleh buat semua.haha...

ketabahan hati wan ! said...

amboi haha..insyaALLAH la bley buat..dh blaja dan kene praktikkan kat skolah dgn budak2 so mesti bley buat..kene yakin hehe...RBT tu maksud dye Reka Bentuk Dan teknologi...kat sekolah KH kemahiran hidup ~

APAN said...

oh i c.huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...