Pages

teman-temanku ~

Wednesday, May 18, 2011

BLOGGER LELAKI vs BLOGGER PEREMPUAN


jom join segmen abang ben ! nak juin klik SINI ~

okayp,,first tyme aq mau masuk segmen abang ben hehe..emm persoalan dye adalah,,                       " SETUJUKAH ANDA BAHAWA WANG HANTARAN PERKAHWINAN DISEDIAKAN 100% OLEH PIHAK PENGANTIN LELAKI  ? " setujukah aq ? haha sebagai seorang lelaki, aq mcm kurang setuju coz x sepatutnya wang hantaran itu dipertanggungjawabkan 100 % kepada pihak lelaki utk menyediakannya. jika pihak perempuan yang berfikiran waras dan terpelajar,,tidak mungkin bagi mereka utk melihat bakal suaminya menanggung bersendirian utk mengumpul duit menyediakan wang hantaran. melainkan pihak lelaki itu sendiri yang sememangnya mempunyai wang yg agak bnyk dan mampu utk menyediakan wang hantaran.. bagi aq, jika pihak lelaki juga yg terpaksa menyediakan wang hantaran 100%, pihak perempuan perlulah bertanggungjawab utk menggunakan duit mereka dalam aspek yang lain dalam proses perkahwinan, jadi barulah adil utk kedua2 belah pihak utk menggunakan duit masing2 bagi wajlis walimatulurus..;) tetapi,,kita kene ingat,,wang hantaran sebenarnya ialah satu hadiah ikhlas oleh pihak pengantin lelaki kepada pihak perempuan yang telah menjadi budaya dalam masyakat kita. Dari itu, ia tidaklah diwajibkan seperti mas kahwin yang diberi oleh suami kepada isterinya dengan sebab perkahwinan,,...sekian,,wassalam ~

**pendapat wan punya celita ^^

terima kasih kerana membaca ^^

mood : exam..:P 

8 orang menjerit:

Ima Imanina said...

then, wang hantaran letak siket2 doh ah.. :P

ketabahan hati wan ! said...

haa,,yg tu kene pihak pompuan la yg bertanggungjawab..:P

muhamad hanif said...

Err,

sabda Rasulullah yang bermaksud *wanita yang baik adalah yang rendah mahar @ hantarannya *

Belog MTT said...

Singgah sini baca pendapat dari blog Incik Ben...

Jempot singgah BeloG MTT...:)

ketabahan hati wan ! said...

thanks..;)

ketabahan hati wan ! said...

hanif : sokong ! hehe..;)

Rai said...

betul tu..bagi saya elok jugak kalau pengantin perempuan contribute jugak agar pihak lelaki tak tertekan..after all diorg da nak jadi husband and wife kan..

kesungguhan seseorang tu jgn dinilai dengan wang ringgit yg dia mampu sediakan..

ourkizuna desu

ketabahan hati wan ! said...

yes..setuju ngan rai ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...