Pages

teman-temanku ~

Friday, May 20, 2011

tazkirah jumaat ~

Sinar Cahaya Ayat Kursi


Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yg duduk diatas pintu rumah. Tugasnya ialah utk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan dihati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah sehinggalah Baginda mendengar jawaban salam daripada isterinya.
Hikmah Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:
 1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.
2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.
 3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang,tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumahjirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.
4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang ygbersyukur,setiap perbuatan orang yg benar,pahalanabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.
 5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya – mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.
 6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

 7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.
Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., Rasulullah S.A.W.bersabda,Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…
sumber dari : web tazkirah

terima kasih kerana membaca ^^

mood : solat jumaat ~

6 orang menjerit:

dR caRdiotHoracIC said...

as salam.
hek. thanks, ak just nak btahu, adek aku tak dpt maktab. sedey =_=.
follow blog aku gak ya :)

ketabahan hati wan ! said...

owh yeke,,,takpe,,may b rejeki dye kat laen..;) ik i follow u..;)

mimie swifty said...

tenkiu for shring this wan :)

ketabahan hati wan ! said...

welkam mimie...;)

adwafarahin said...

tengs ya wan.nice entry!

x sangka byk pahala klu amalkan ayat kursi nie ^^

ketabahan hati wan ! said...

hehe yup2...insyaALLAH ~ ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...