Pages

teman-temanku ~

Tuesday, June 28, 2011

berhajat tinggi , mampukah digapai ?

assalamualaikum dan salam satu malaysia semua ! ^^ entry kali nie mcm nak tulis panjang2 je hehe. sebab entry yg lepas2 asik ringkas2 je semuanya hehe. okay based on the title, ape yg korang rase aq nak story. aq nie selalu tajuk nak gempak je an hehe. actually, sebenarnye, aq nak cite pasal hajat yg dipasang @ diangan-angankan oleh kebanyakkan masyarakat. tak dinafikan, aq pon ade pasang hajat yg tinggi. setinggi gunung everest ? mungkin ? hehe.



semua berhajat tinggi kan. adakah hajat2 korang semua sudah digapai ? atau korang rase mampu untuk digapai ? . kemampuan ini hanya terletak pada keyakinan diri untuk menggerakkan minda kita untuk target hajat yang diimpikan. mungkin bagi sesetengah daripada mereka malu untuk berkongsi hajat mereka. hanya mampu dipendamkan didalam lubuk hati dan pengetahuan sendiri. tapi ada pula yang menjaja kesana kemari hajat mereka. mana yang baik ? masing2 ada positif dan negatif.


bagi pendapat aq, mungkin bagi mereka, hajat itu hanya mampu tercapai jika kita banyakkan berdoa sahaja. tapi, bagi aq, persepsi mereka itu salah. pernah kita dgr bahawa USAHA + DOA + TAWAKAL : KEJAYAAN. jadi bukan hanya berdoa sahaja, tetapi dengan gabungan pelbagai aspek kejayaan atau impian yang dihajatkan itu insyaALLAH pasti berjaya ~


mungkin sukar bagi mereka untuk merealisasikan hajat masing2. masalah itu pasti ada untuk menguji kita sebagai manusia biasa. cuba pegang prinsip "jangan kalah pada masalah". kalau setiap masyarakat kalah pada masalah. adakah tiada pemenang yang mampu menandingi kehebatan masalah ? tepuk dada tanya iman didada. masih belum cukup iman dan ilmu didada ? marilah kita cari selagi boleh ! sekian, wassalam~

p/S : aq berhajat nak cari isteri yang pandai buat keropok lekor..:P (^^)v peace ~

terima kasih kerana membaca ^^

mood : muhasabah diri ~

4 orang menjerit:

Freaky said...

insyaAllah akan tercapai apabila kita berusaha

ketabahan hati wan ! said...

insyaALLAH amin ;)

cucu umie said...

incya-ALlah akan tercapai..yg pntg usaha2 dan terus berusaha..jgn pernah mengeluh

ketabahan hati wan ! said...

insyaALLAH amin ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...